Word je boos omdat iemand jouw zin niet doet of omdat je niet krijgt wat je wilt? Dit zijn twee verschillende dingen.
Bij boosheid wordt dit meestal verward en door elkaar gehaald. Aan de ene kant ben je boos dat iemand iets niet voor jou wil doen en aan de andere kant ben je boos omdat je niet krijgt wat je wilt.
Kan het zijn dat je misschien ook wel teleurgesteld bent wanneer iemand iets niet voor jou wil doen? Zo'n teleurstelling kan ook zeer doen.
Gelijkwaardigheid
Bij vriendelijk communiceren gaat het om gelijkwaardigheid. Het is het meest ideaal als iemand iets graag voor je wil doen. Als jullie alle twee tevreden zijn is er sprake van een win-win situatie. Als iemand iets niet van harte voor je wil doen, wordt het lastiger.
Maakt het jou uit of iemand iets wel of niet graag voor je wil doen?
Als het jou wel uitmaakt wordt het interessant om te onderzoeken hoe jullie elkaar kunnen helpen om er toch een win-win situatie van te maken.
Ben jij belangrijker dan de ander?
Of maakt het jou misschien niet zoveel uit of iemand wel of niet graag iets voor je wil doen? Als het jou niet zoveel uitmaakt, vind jij jezelf dan misschien belangrijker dan de ander? Als dit zo is zal dit de ander, bewust of onbewust, een minder prettig gevoel geven. In dit geval zijn er twee mogelijkheden. Iemand doet iets, tegen zijn zin, omdat jij dit wilt. Vooral als iemand gevoelig is voor jouw ‘belangrijkheid’. Of de ander heeft er geen zin in en doet niet wat jij wilt. Ook dan zijn er weer twee mogelijkheden. Jij wordt boos of jij wordt niet boos.
Achter boosheid zit vaak een oordeel
Oordelen zijn prima signalen om te onderzoeken waar het bij jou om draait. Wat heb jij nodig? Om welke behoefte draait het? Er is ook sprake van een oordeel als jij vindt dat iemand iets moet of hoort te doen. "Dat hoort zo".
Je communiceert vriendelijk als je communiceert over wat voor jou belangrijk is in plaats van jouw oordeel over iets.
Pas wel op met uitspreken.
Oordelen zijn voor jezelf een prima signaal!
Het vertelt je dat je iets tekort komt. Het zegt iets over waar het bij jou om draait. Neem dit dus vooral serieus.
Oordelen zijn prima!
Hoe kun je bij tegengas krijgen wat je wilt?
Door eerst goed te luisteren.
Krijgen wat je wilt bij tegengas?
Een goed verzoek is geen eis
Wanneer is het geen eis?
Als je niet boos wordt als iemand niet aan je verzoek wilt voldoen.
Een goed verzoek