Krijgen wat je wilt bij tegengas?

Krijg je niet wat je wilt?

Hoe kun je bij tegengas krijgen wat je wilt?
Door eerst goed te luisteren.

Goed luisteren

Goed luisteren is vooral belangrijk als er tegenstrijdige belangen zijn. Anders is alleen een heldere vraag al voldoende om te krijgen wat je wilt.

Nee is Ja tegen iets anders
Als je een Nee hebt gekregen op een vraag, of je verwacht bij voorbaat een Nee, dan begint het luisteren. Als iemand Nee tegen jou zegt, zegt diegene Ja tegen iets anders. Als dat Ja tegen iets anders direct duidelijk is, kun je manieren bedenken waarbij én aan wat de ander wil én aan wat jij wilt tegemoet wordt gekomen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om dat Ja tegen iets anders toch te accepteren. 

Als dat Ja tegen iets anders niet direct duidelijk is, kun je ervoor kiezen om te achterhalen wat dat iets anders is. Dan begint het proces van geduld en goed luisteren. Regelmatig is het toch minder duidelijk waar iemand dan wel Ja tegen zegt. Het is makkelijker om bijvoorbeeld te zeggen: Daar heb ik geen zin in, dan om precies uit te leggen waarom je er geen zin in hebt. De ander heeft bijvoorbeeld gewoon geen zin om naar een verjaardag te gaan. Je kunt dan doorvragen naar de reden (onvervulde behoefte) achter geen zin hebben. "Heb je het druk gehad en blijf je liever thuis (behoefte aan rust)?" Of vind je het te ver rijden voor een drukke verjaardag en zou je dan liever een afspraak alleen met de jarige willen hebben (behoefte aan echt contact)?

Geduld
Pas nadat de ander zich goed door jou begrepen of gehoord voelt, is er ruimte om ook beter naar jouw gevoelens en behoeften te luisteren. Als de ander ook naar jouw gevoelens en behoeften heeft kunnen luisteren en hiervoor begrip heeft, kun je vragen of de ander bereid is om samen met jou te onderzoeken op welke manieren aan beide behoeften voldaan zou kunnen worden.

Soms kun je beter loslaten
Als de ander niet bereid is om samen te onderzoeken of beide behoeften vervuld kunnen worden, of jullie komen er samen toch niet uit, dan kun je beter loslaten. Het kan lastig zijn en zeer doen om dingen die niet gelukt zijn, los te laten. Vergeet dan niet om tijd te nemen om hierover te rouwen. Door goed rouwen kun je het loslaten eerder accepteren.

Krijgen wat je wilt?
Door goed te luisteren heb je de meeste kans om te krijgen wat je wilt.