Wil je je fijner voelen?

Krijg je wat je nodig hebt?

Ja? Dan voel je je goed.
Nee? Dan voel je je rot.

Je voelt je fijn als je krijgt wat je nodig hebt.

Weet je wat je nodig hebt?

Vriendelijk communiceren gaat het makkelijkst vanuit een fijn gevoel. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zelf lekker in je vel zit.

Misschien heb je net als de meeste mensen niet echt geleerd om te denken over wat je nodig hebt, of wat je behoeften zijn. Om erachter te komen wat je nodig hebt is er maar één vraag  van belang:

Wat gaat er in jou om?

    • Welke gedachten?
    • Welke gevoelens?

Voel je je rot?
Een rot gevoel is een heel belangrijk signaal dat jij iets tekort komt. Weet je waardoor je je rot voelt? Weet je welke gedachten en gevoelens in je omgaan? Je gevoelens en gedachten komen voort uit je behoeften.

Wat wil je?
Jij wilt krijgen wat je nodig hebt. Of met andere woorden: jij wilt jouw behoeften vervullen. Iedereen wil krijgen wat hij nodig heeft. Dat je je behoeften wilt vervullen is daarom volstrekt normaal. 
Behoeften kunnen meestal op verschillende manieren worden vervuld. Je hebt meer kans op teleurstelling, rot gevoel, als je vasthoudt aan 1 manier. Daarom kun je beter niet aan 1 manier vasthouden.

Zit je lekker in je vel?
Hoe weet je dat je lekker in je vel zit? Door stil te staan bij je gevoel. Gevoelens kunnen heel snel wisselen en het is goed om je daarvan bewust te zijn. Als je lekker in je vel zit, weet je dan ook waardoor dit komt? Waarschijnlijk wordt voldaan aan belangrijke behoeften van jou. Bijvoorbeeld aan de behoefte acceptatie of rust. Als je je hier meer bewust van wordt, kun je hier later profijt van hebben.

Geef zelf wat je mist
Eén tip om te krijgen wat je wilt is om wat je mist zelf te geven. Je mist bijvoorbeeld respect. Je kunt dan zelf iemand anders wel respect geven. Daardoor geef je jezelf ook respect.

Dankbaarheid
Een andere tip is om regelmatig bewust dankbaar te zijn. Er is een grote kans dat je je daardoor fijner gaat voelen. Wees dankbaar voor wat mensen voor je willen doen. In welke vorm dan ook. Je kunt ook dankbaar zijn voor wat jij voor mensen kan doen. Dankbaarheid heb je zelf in de hand en geeft je een fijn gevoel.

Wil je begrip?

Zit je ergens mee en wil je ergens over praten?
Dan kun je naar een spelavond komen waarin we met een aantal mensen naar je verhaal luisteren.

Wil je liever een gesprek, klankborden of een advies per mail?
Mail me gerust.
Ik help je graag.

Versturen