Voel je nooit schuldig!

Waarom zou je je schuldig voelen?

Een schuldgevoel is toch geen fijn gevoel?

Dit kan je aanspreken omdat je wel van je ‘eeuwige’ schuldgevoel af wilt. Tegelijkertijd denk je misschien ook wel: Ja, Lekker makkelijk.

Waarover voel je je schuldig?

Om te begrijpen waarom je je nooit schuldig hoeft te voelen, is het handig om te onderzoeken waarover je je schuldig voelt. Heb je iets gedaan of niet gedaan waarover je je schuldig voelt? Voelde je je al schuldig toen je het deed of voelde je je pas later schuldig? Het verschil maakt niet uit.

Voelde je je pas later schuldig?
Als je je pas later schuldig voelde, realiseerde je je toen pas dat iets minder leuk was overgekomen? Als je eerder had geweten dat iets minder leuk over zou komen, had je het waarschijnlijk niet op deze manier gedaan. Alleen wist je dat eerder dus niet en waarom zou je je schuldig voelen over iets dat je toen niet wist?

Vind je dat je het toen al had moeten weten?
Bedenk dat er een reden is waarom je er toen niet aan gedacht hebt. Misschien had je het te druk en veel andere dingen aan je hoofd. Achteraf kun je er dan van balen dat je het toen te druk had en iets over het hoofd hebt gezien. Hierover kun je naar jezelf en de ander teleurgesteld zijn. Je hoeft je er alleen niet schuldig over te voelen. Er was een goede reden. Op dat moment werd bijvoorbeeld ook niet voldaan aan jouw eigen behoefte aan meer tijd en rust voor het geven van meer aandacht. Wees aardig voor jezelf.

Voelde je je op het moment zelf al wat schuldig?
Als je je al wat schuldig voelde op het moment zelf, wat was er toen aan de hand? Waarom deed je dan toch wat je deed? Had je daar ‘gewoon’ zin in? Dan was er toen al sprake van tegenstrijdige behoeften.

Welke behoeften werden wel vervuld?
Weet je welke behoefte van jou werd vervuld op het moment dat je deed wat je toen deed?
Het vervullen van je eigen behoeften is heel begrijpelijk. Als je daarmee geen schade aan anderen berokkent is dit prima. Anders kun je onderzoeken welke andere manieren er zijn om wel te krijgen wat je wilt, zonder dat dit ten koste van anderen gaat. Als je met je daden wel schade aan anderen berokkent, kun je onderzoeken op welke andere manieren jouw tegenstrijdige behoeften ook vervuld kunnen worden.