Communiceer over je echte gevoel

Wat is je echte gevoel?

Pas op met het uitspreken van gedachten over gevoelens. Onder je gedachten ligt vaak een ander gevoel.

Je communiceert vriendelijk als je spreekt over je echte gevoel.

Welke gedachte heb je?

Als je je rot voelt, weet je dan ook waardoor dit komt?  Heeft het te maken met jouw oordeel over iemand anders? Gebruik je misschien de volgende woorden voor het omschrijven van je gevoel: "Ik voel me ..."

Aangevallen Genegeerd
Afgewezen Niet belangrijk
Buitengesloten Niet serieus genomen
Gemanipuleerd In de steek gelaten

Dit zijn gedachten over gevoelens
Je denkt dat iemand jou afwijst of manipuleert. Het is prima om deze gedachten te hebben. Deze gedachten hebben namelijk ook invloed op je gevoel maar lukt het je om voorbij deze gedachten bij een gevoel te komen dat hieronder ligt?
Je zou je bijvoorbeeld boos, onzeker of alleen kunnen voelen.

Meer kans op weerstand
Communiceer liever over het gevoel dat ligt onder de gedachte over een gevoel. Dan hou je het meer bij jezelf. Als je een gedachte over een gevoel uit, loop je meer kans om weerstand op te roepen. Je interpreteert of oordeelt dan over het gedrag van een ander.
De ander kan de indruk krijgen dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Dit zorgt snel voor een vervelend of rot gevoel bij de ander. Je hebt dan eerder kans dat de ander boos of geïrriteerd reageert en dat je niet krijgt wat je wilt of nodig hebt. Je vindt misschien ook wel dat iemand iets verkeerd heeft gedaan maar als je wilt dat iemand iets anders doet, kun je dat beter op een andere manier vragen of zeggen.

Welke behoefte heb je?
Het voordeel van gedachten over gevoelens is wel dat het dan vaak makkelijker is om de behoefte achter het gevoel te achterhalen. Kun je aangeven wat je mist en waar je behoefte aan hebt? Als je dit kunt aangeven heb je meer kans dat de ander je begrijpt en je hiermee wilt helpen. Voorbeelden:

Gedachte:
"Ik voel me ..."

Gedachte Mogelijk gevoel Mogelijke behoefte
Aangevallen Bang Veiligheid
Afgewezen Alleen Ergens bij horen
Gemanipuleerd Boos Gelijkwaardigheid
Niet belangrijk Verdrietig Waardering
Niet serieus genomen Gefrustreerd Erkenning
In de steek gelaten Teleurgesteld Betrouwbaarheid

Communiceer over je echte gevoel
Je kunt dus beter zeggen dat je je onzeker voelt dan dat je je aangevallen voelt en je kunt beter zeggen dat je geirriteerd bent dan dat je wordt gemanipuleerd.